Media - TAXI

Artikkel Av Steinar Johan Bjerkmann. Foto Steinar Johan Bjerkmann

GARDERMOEN: Dragracer Christian Ramsøe kjører verdens raskeste taxi. Med en toppfart på nærmere 240 km i timen er det bra drosjen kun er beregnet på banekjoring. Under helgens nordiske mesterskap i Dragracing viste bilentusiasten fra Rælingen frem doningen som lett parkerer sine "kollegaer". Ramsøe har bygd om en original Ramler American 1966 model til å bli et fartsmonster av en taxi.

Bitt i 1986 - Jeg har bygd alt selv, opprinnelig satt det bare en gatemotor i den. Nesten alt er originalt, sier Ramsøe. Mens taxier på landeveien nå kan frakte drosjekundene i 100 km/t, brummer Ramsøe i nærmere 240 km på Dragracing-banen. Godt hjulpet av over 1000 hester i motorrommet.

På denne bilen har jeg skrudd i tusenvis av timer, i løpet av sesongen (fire måneder) blir det nok rundt 1000 timers arbeid, forklarer ((taxi-eieren)) som bar hatt bilen siden 1978.

Det tok likevel åtte år før han ble bitt av Dragracing-basillen, slik som stadig flere gjør. På Romerike er det nå rundt 50 aktive. Få oppnår samme oppmerksomhet som Fjerdingby-føreren med taxiskilt på taket.

Fast deltager - Jeg har ikke gått glipp av et eneste løp her på Gardermoen siden 1986. Dette gir helt klart et kick, men underveis i løpene må en tenke mest mulig bilkjøring. Ble bitt av Dragraeing-basillen, og blir ikke kvitt den, humrer tobarnsfaren.

Bilen går på metanol, det mest miljøvennlige drivstoffet som finnes i dag. I går forsvant forøvrig oljetrykket, men selv om sesongen har vært tøff gir ikke Ramsøe seg.

- Jeg klarer aldri verden å slutte!, ler veteranen som kjøer i Super Com-klassen (SC).

Det har vi den største forståelsen for. «Drosjeeier» Ramsøe tok med seg Romerikes Blads utskremte skribent ut på en prøvetur. Riktignok ikke i sin egen taxi, men i en knallsterk Chevrolet Chevelle (Sit In) fra 1966, lånt ut av Sverre Kalirs Racing-team, med 720 sinte hester i motoren. I samme team kjører for øvrig «sjefen over alle sjefér» - bilgale Asgeir Borgemoen.

Prøveturen kom opp i ca. 210 km/t. Tør du ta taxi neste gang?

Gardermoen dragrace

Tilbake