Media - Asgeir Hjemme

Artikkel i Her og Nå, TEKST: KIRSTEN TANGEN FOTO: KETIL MØRK

Ingenting er som mammas kjøttkaker og en prat med pappa, stråler Asgeir Borgemoen. Han må stadig hjem til Fåvang og snoke i mammas kjøleskap.

I PÅSKEN bor mamma og pappa stort sett på ei hytte på fjellet. Da er det det som er «hjemme». Hjemme er der foreldrene mine er, uansett hvor det måtte være. Er det litt rart? spør Asgeir Borgernoen (31).Asgeir sitter i bilen på vei til barndomshjemmet sitt i Fåvang i Gudbrandsdalen. Dit må han både titt og ofte. Han prater fort for å få med seg alle detaljene fra barndommen. Hvordan han og de to brødrene hans, Frank og Olav, kjørte traktor ute på jordet. Hvor han gikk på skolen og huset der bestemor og bestefar bodde.

SE, DER ER BEGGE vannscooterne mine, synger Asgeir i vei på dialekt. De dukket plutselig opp et sted på E6 etter Lillehammer. Jeg har to, for det er så kjedelig å kjøre på vannet alene.

Gardsgutten forteller ivrig om den tryggheten han føler hjemme i Fåvang. Om det store vannet, hvor grønt alt er og hvor deilig det er å slippe stresset i byen, Men det tar minst to dager å komme seg ned til et landlig tempo nårjeg er kommet hit, sier han. Jeg liker veldig godt å kunne åpne kjøleskapet hjemme hos mamma, smiler han lurt. - Det er alltid så velfylt. Det føles som mitt kjøleskap fortsatt. Det er noe eget å kunne lage litt av alt som finnes der på én gang. Det kaller jeg ekte crossover-mat, ler han muntert og dytter en kald kjøttkake i munnen.

DA ASGEIR VAR 10 ÅR, begynte han å kjøre traktor for å hjelpe faren med å rydde stein på jordet. Han fikk kjøre når han var stor nok til å tråkke bremsen og clutchen i bånn. Pappa Leif har litt dårlig samvittighet for det i dag, men Asgeir mener det var en dyd av nødvendighet. Foreldrene hadde to gårder å holde i orden. Jeg har alltid følt meg trygg og tatt det som en selvfølge at jeg er blitt tatt vare på, sier Asgeir. - Jeg har bestandig fått lov til å prøve ut ting innen rimelighetens grenser. Selv om vi har to gårder, har de aldri prøvd å tvinge meg til å bli bonde. Det viktigste var at jeg trivdes og hadde det bra.

FØR ASGEIR SLO gjennom på TV, var han fast gjøgler i Stella Polaris. Han reiste Europa rundt og hadde ikke mange bekymringer i livet. Mamma og pappa har nok vært usikre på hvor jeg har vært til tider, sier han unnskyldende. - Plutselig var jeg to uker i Polen uten at de visste det. Asgeir er ikke noe ni-til-firemenneske. Han fikser ikke å måtte stå opp og gjøre det samme hver dag. Han mener alle møter burde holdes etter klokken 12, og alle arbeidsgiverne hans har fått erfare det. Hvis noen prøver å tvinge meg til å gå i møter klokken ni om morgenen, har jeg det ikke godt. Da slutter jeg heller og finner på noe jeg trives med. Hva jeg driver med, er ikke nøye, bare jeg har det bra. Når jeg våkner, skal jeg føle at jeg har det godt og det samme skal jeg føle når jeg legger meg om kvelden.

KOLLEKTIVTRAFIKK visste ikke Asgeir hva var før han kom til Oslo. l Fåvang kjørte alle selv, eller ble fraktet rundt i bil. Han innrømmer at det var latskap som fikk ham til å bli interessert i motorkjøretøyer og pengemangel som gjorde at han måtte begynne å skru på bilene selv. Plutselig en dag ble han hekta på alt som hadde med motorer å gjøre. Det er noe eget ved kraften i en stor motor. Jeg elsker at det river skikkelig når jeg tråkker gassen i bånn.

Fåvanggutten har det travelt bestandig, men han har alltid hatt tid til å tulle med lekene sine. Leke skal han også på scenen i Bø Sommarland i hele juli. Asgeir slapp sin tredje plate, «Turbokompressnozinjection» nylig, og til høsten skal han og Trude Moestue lage dyreserie for barn på NRK. Jeg er heldig som kan drive med det jeg liker, sierAsgeir med et stort smil, men skullejeg komme på andre tanker, står døren alltid åpen hjemme i Fåvang.

Asgeir Borgemoen

Asgeir Borgemoen mor og far

Tilbake